De dödas gropar

Här och var i Gröndal kan man träffa på ovala gropar som vanligen är 1 till 2 meter långa och upp till 2 meter djupa. Dessa gropar saknar växtlighet och är underligt gråsvarta. De är dessutom alltid besynnerligt torra.

Det finns flera olika historier om groparna. Det sägs ibland att begravda från en svunnen tid stigit upp ur marken på dessa platser. En vanligare berättelse handlar dock om hur det för länge sedan fanns andra gudar än våra och att dessa gudars kung ville tvinga naturens andar att skänka honom bär som gav övernaturlig styrka och snabbhet. Han fick sådana bär och var först mycket nöjd. En lätt nackdel med bären var dock att den som ätit bären orsakades tilltagande smärta så fort man vilade. Endast om man tog i eller sprang kändes det riktigt bra. När man inte kunde sova och mer och mer tvingades ta i eller springa slutade det förstås med att kungen och alla andra som ätit av bären sprang ihjäl sig.

På den plats där man dog smittades marken med en konstig sjuka. Både den dödes kropp och marken precis runt omkring skrumpnade och förtvinade. Det är så dessa gropar uppstår och ibland sägs det att det i gropen kan växa upp ett spröt av en underlig buske som bär de förtrollade bären. Det sägs då att man ska minnas att naturens andar Banba, Fodla och Eria är större än alla gudar som vandrat denna jord.

De dödas gropar

Dödsskuggans land gudjon_gudjonsen